شناسهٔ خبر: 22607589 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه مردم‌سالاری | لینک خبر

روند تشکیل دولت آلمان شکست خورد

بهت ژرمن از ناکامی مرکل

صاحب‌خبر -

کمتر کسی فکرش را می‌کرد که مذاکرات برای تشکیل دولت ائتلافی در آلمان به شکست بینجامد. روند تشکیل دولت ناروشن است. همه گزینه‌ها از تشکیل دولت اقلیت گرفته تا انتخابات مجدد محتمل هستند. پس از برکسیت و دونالد ترامپ اینک شوک شکست مذاکرات برای تشکیل دولت ائتلافی در آلمان. امکان تشکیل دولت ائتلافی، دست‌کم فعلا، از آنگلا مرکل گرفته شده است. در آلمان با ثبات و از لحاظ اقتصادی چنین موفق، در قلب اروپا، در کشوری که موتور محرک اتحادیه اروپاست، پس از گذشت ۸ هفته از انتخابات پارلمانی، هنوز هم وضعیت تشکیل دولت کاملا ناروشن است. کریستیان لیندنر، رئیس حزب لیبرال دمکرات‌های آزاد، بامداد دوشنبه این خبر را اعلام کرد. به گفته او، نبود دولت ائتلافی، بهتر از تشکیل یک دولت ائتلافی بد است.
به گزارش دویچه وله،حزب دمکرات آزاد آلمان از مذاکرات تشکیل دولت ائتلافی خارج شد. کریستیان لیندنر، رئیس این حزب، گفت که مشکل به عدم اعتماد بین طرفین و نبود ایده‌های مشترک برای مدرنیزه کردن کشور باز می‌گردد. مذاکرات چهار هفته‌ای میان احزاب متحده (دمکرات مسیحی و سوسیال مسیحی)، حزب دمکرات آزاد (FDP) و حزب سبزها برای تشکیل دولت ائتلافی آلمان، با خروج اف‌د‌پ از گفت‌وگوها به نتیجه نرسید. شامگاه یکشنبه (۱۹ نوامبر / ۲۸ آبان)، کریستیان لیندنر، رئیس حزب دمکرات آزاد گفت: «طرفین نتوانستند به یک مبنای اعتمادآفرین و ایده‌ای مشترک برای مدرن کردن کشور دست یابند.»
او در توییتر نوشت: «ما کسی را به عدول از اصول ‌متهم نمی‌کنیم اما خودمان بر سر مواضع‌مان می‌ایستیم. ما به خاطر تغییر انتخاب شدیم. عدم حضور در دولت بهتر است از حضور بد در آن.»
لیندنر توضیح داد که پس از چند هفته، «اسناد چانه‌زنی‌ها پر است از تناقض‌ها، پرسش‌های پاسخ داده نشده و اختلاف ‌نظر بر سر اهداف». او گفت که حزب دمکرات آزاد حاضر نیست به توافقی فرمالیته، آن هم با هزینه مردم تن بدهد.
لیندنر گفت که حزب دمکرات آزاد به خطیر بودن وضعیت کشور واقف است اما چنین تصمیمی را گرفته زیرا تغییرات مورد نظر در مذاکرات قابل دستیابی نبودند.
آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، با ابراز تاسف از خروج حزب دمکرات آزاد از مذاکرات ائتلاف گفت احزاب متحده باور داشتند که راه مشترکی برای توافق وجود دارد. او اعلام کرد که مراتب و جزئیات امر را به اطلاع فرانک والتر اشتاین‌مایر، رئیس جمهوری، خواهد رساند.
آنگلا مرکل افزود که به عنوان مسئول دولت، تمام مساعی خودش را به کار می‌گیرد تا آلمان از این وضعیت دشوار بیرون بیاید.
جم اوزدمیر، رهبر حزب سبزها نیز تصمیم حزب دمکرات آزاد برای خروج از مذاکرات ائتلافی را نکوهش کرد و گفت، سبزها تا آخرین ثانیه‌ها آماده بودند تا یک ائتلاف تشکیل شود اما یکی از طرفین این آمادگی را نداشت: «متاسفانه اف‌د‌پ از همان آغاز نشان داد که آماده چنین روندی نیست، در حالی که سبزها در مذاکرات نسبت به بسیاری مسائل منعطف بودند.»
حزب سوسیال دمکرات آلمان (SPD) هم پس از شکست ائتلاف جاماییکا هرگونه مشارکت در دولت آتی را رد کرد. رولف اشتنگر، معاون این حزب، در توییتر نوشت که موضع این حزب هیچ تغییری نکرده و هر گونه ورود به دولت منتفی است. حزب سوسیال دمکرات پس از ریزش شدید آرای‌‌اش در انتخابات اکتبر، از ائتلاف بزرگ با احزاب متحده بیرون آمد. 
در این میان، اتاق صنایع و بازرگانی آلمان نسبت به «فاز طولانی ناامنی» و تاخیر در تشکیل دولت ابراز نگرانی کرده است. اریک شوایتزر، رئیس این اتاق، ناروشن بودن وضعیت دولت برای اقتصاد آلمان را «یک نومیدی» خواند.به عقیده شوایتزر، فرصت برای عبور از مرزهای اید‌ئولوژیک و یافتن راه‌حلی اصولی در این میان از دست رفت: «اینک با تاخیری طولانی در پرداختن به مهم‌ترین مسائل پیش رو مواجه هستیم.» 
اتاق صنایع و بازرگانی آلمان در عین حال ابراز اطمینان کرده که طرفین بتوانند به مصالحه‌ معقولی دست یابند. مساله پناهجویان سوری در روند انتخابات آلمان و مذاکرات تشکیل دولت به نقطه انشقاق و اختلاف تبدیل شده است. 
 

نظر شما