شناسهٔ خبر: 22607573 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه مردم‌سالاری | لینک خبر

نگاهی به احتمال بروز یک فاجعه

زلزله تهران؛ خیلی دور خیلی نزدیک

صاحب‌خبر -

تهران شهر عجیبی است، شهری که از هر منظر به آن نگاه شود، حاشیه دارد و هر گوشه‌اش همراه با حرف و حدیث است. از آلودگی هوا که هر سال با سرما به سراغ پایتخت می‌آید تا زلزله که هر زمان که زلزله در کشور رخ می‌دهد، مسوولین و شهروندان به یادش می‌افتند. از ترافیک شهری تا معضل دستفروشی. از تخلفات در شهرداری تا نبود وسایل نقلیه مناسب. اما این روزها فعلا کسی از آلودگی هوا و معضل ترافیک صحبت نمی‌کند بحث ها بیشتر بر سر زلزله است.
یک هفته‌ای است که تهرانی‌ها به این فکر هستند که اگر حادثه مشابه آنچه که در کرمانشاه اتفاق افتاد در تهران رخ دهد چه می‌شود. فرق نمی‌کند که چه دولتی سرکار باشد و شهردار تهران از چه جناحی باشد همه متفق‌القول درباره زلزله تهران هشدار می‌دهند. می‌گویند هر 150 سال یکبار در تهران زلزله بزرگی رخ می‌دهد و حالا از آخرین زلزله بزرگ تهران 185  سال گذشته است... هفته گذشته بود که محسن هاشمی‌در بیست و دومین جلسه علنی شورای شهر تهران، ری و تجریش به حادثه دلخراش زلزله در غرب کشور اشاره کرد و گفت: این حادثه موجب شد تعدادی از هموطنانمان در مناطق مرزی به خصوص در قصرشیرین، سرپل ذهاب و کرمانشاه جان خود را از دست بدهند. 
 وی ادامه داد: این زلزله موجی از اندوه و نگرانی را برای هموطنانمان ایجاد کرده و اعضای شورا برای اینکه خود را در کنار هموطنان آسیب‌دیده خود قرار دهند هر اقدامی‌که از دستشان برمی‌آمد تا از آلام این هموطنانمان کاهش بدهند دریغ نکرد.
 هاشمی‌بیان داشت: نجات از زیرآوار اولویت اصلی است و باید نسبت به تأمین وسایل گرمایشی به دلیل برودت هوا در آن منطقه اقدام کرد.
رئیس شورای شهر تهران، ری و تجریش، بیان داشت: شهردار تهران در نخستین ساعات صبح روز حادثه به ستاد بحران شهر تهران رفت و از آنجا با استاندار و شهرداران کرمانشاه به گفت‌وگو پرداخت و نیازهای آنها را احصا کرد. بر همین اساس شهرداری تهران کمک‌هایی به مناطق زلزله‌زده ارسال کرده که گزارش آن اعلام خواهد شد.  هاشمی ‌بیان‌داشت: تهران به عنوان پایتخت ایران نیز از مسائلی از جمله بافت فرسوده و جمعیت زیاد رنج می‌برد. عدم رعایت استانداردها و ساخت‌وسازهای غیراستاندارد، وضعیت تاب‌آوری تهران را در شرایط درستی قرار نمی‌دهد هرچند کارهای خوبی در سال‌های گذشته صورت گرفته است ولی این اقدامات کافی نبوده است.
 وی بیان داشت: وضعیت جغرافیایی کشور به نحوی بوده که در 25 سال گذشته 6 درصد از کشته‌ها در زلزله بوده است و هر 10 سال یک بار یک زلزله 7 ریشتری در کشور اتفاق می‌افتد. 
رئیس شورای شهر تهران، ری و تجریش بیان‌داشت: شهر تهران نیز منتظر یک زلزله بزرگ است و تهران در 150 سال یک بار یک زلزله 7 ریشتری را براساس نظر کارشناسان تجربه کرده است که در حال حاضر 35 سال از این زلزله می‌گذرد که هنوز اتفاق نیفتاده است. 
 هاشمی‌بیان داشت: مناطق 9، 10، 11، 12، 14، 16 و 17 مناطق خطرپذیر در زلزله هستند و خطرپذیری مناطق 8، 19، 20 و 3 تهران در هنگام زلزله متوسط است. 
 وی بیان داشت: مسئولیت مقابله با بحران‌ها در تهران بر عهده شهرداری تهران است و در دیگر استان‌ها بر عهده استانداری است. 
 رئیس شورای شهر تهران، ری و تجریش، بیان داشت: 86 سازمان و نهاد در شهر تهران مدیریت بحران را مدیریت می‌کنند که باید هماهنگی‌های لازم بین این دستگاه‌ها صورت بگیرد. 
هاشمی‌خاطرنشان کرد: در کمیسیون‌های مربوطه به بحث مدیریت بحران توجه ویژه‌ای شود».سخنگوی شورای شهر تهران هم  در همین رابطه به «انتخاب» می‌گوید: «مساله زلزله شهر تهران شوخی نیست زیرا در صورت وقوع آن به دلیل مسایل امنیتی ابعاد مختلفی وسیعی نسبت به سایر کلانشهرها خواهد داشت. زلزله تهران در دوره تناوبی مختلفی رخ داده و حدود 20 سال آینده وقت وقوع آن است».مساله تنها در بعد شهرسازی نیست بلکه تهران از منظر نیرو های امدادی در زمان زلزله هم با مشکل روبه رو است.
حسین کتابدار در گفت وگو با جی پلاس با اشاره به حساسیت اندکی که مسوولان در رابطه با زلزله  احتمالی پایتخت دارند، اظهار کرد: متاسفانه این مساله در سطح ملی و استانی مورد غفلت واقع شده و می‌طلبد تا مسوولان با دقت بیشتری روی آن متمرکز شوند.
وی افزود: ما در حد امکاناتی که داریم از آمادگی لازم برای زلزله احتمالی برخوردار هستیم و با توجه به مصوبه‌ای که در سال 89 در زمان دولت نهم تصویب شد پیش‌بینی شده بود که باید در زمینه زلزله تهران آمادگی برای یک میلیون آواره و 250 هزار نفر زیر آوارمانده ایجاد شود که این یکی از سناریوهای زلزله تهران است.
وی ادامه داد: اگر قرار است زلزله‌ای اتفاق بیافتد مردم باید از قبل آموزش ببینند. ما شعار «هر خانواده یک امدادگر» را داریم. در کل کشور 24 میلیون خانواده داریم و این یعنی باید 24 میلیون امدادگر داشته باشیم.
رئیس جمعیت هلال احمر استان تهران به جی پلاس گفت: به طور معمول هر 200 خانواده معمولاً یک تیم 10 نفره لازم دارد. بنا بر برآورد مورد نیاز 2100 تیم اسکان و تغذیه نیاز داریم.
کتابدار، با بیان اینکه بودجه تخصیص یافته با توجه به دامنه گسترده خدمات هلال احمر در حوزه‌های خدمت‌رسانی در ابعاد ملی و بین‌المللی کافی نیست، به جی پلاس گفت ماهیت کار هلال احمر و سایر دستگاه‌های امدادی، آماده بودن امکانات و تجهیزات برای زمان حادثه است که بدون هشدار به وقوع می‌پیوندد.
وی افزود: در حوزه تجهیزات امدادی و ناوگان خودرویی همواره بخشی از این مجموعه دچار فرسودگی می‌شود که نیازمند بهسازی، بازسازی و نوسازی است. اما در این سال‌ها به‌ تبع مشکلات به وجود آمده در تخصیص و توزیع اعتبارات که دولت با آن دست به گربیان بوده، اعتبارات مناسبی به هلال احمر تزریق نشده است.کتابدار تصریح کرد: جمعیت هلال احمر بر اساس دستورالعمل مدیریتی، در سایر نقاط کشور به اندازه 2 درصد جمعیت موجود، 22 قلم کالای امدادی را ذخیزه‌سازی می‌کند تا در صورت بروز حادثه در لحظات اولیه برای توزیع میان مردم آماده باشد. این میزان در استان تهران و با توجه به نرخ جمعیتی و طبق استاندارد، می‌بایست 5 درصد باشد اما متاسفانه در حال حاضر و با این شرایط به همان اندازه 2 درصد سرانه کشوری هم حتی موجودی در انبارهای امدادی استان تهران نداریم.
 

نظر شما