شناسهٔ خبر: 21588700 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

بعضی مراسم ها جای مطرح شدن مسائل سیاسی نیست

تهران- ایرنا- روزنامه ابتکار از بایدها و نبایدهای سیاسی هیات های عزاداری محرم به ارایه گزارشی پرداخت و نوشت: پیش از شروع دهه محرم و آماده کردن مقدمات آن برای عزاداری، طبق سنت هرساله تذکرهایی نیز به برگزار کنندگان مراسم عزاداری چه در هیئت‌ ها و چه مداحان در خصوص حفظ خط و مشی مراسم داده شد.

صاحب‌خبر -

در گزیده ای از این مطلب آمده است: چراکه طی سال‌های اخیر شاهد بودیم مداحان در هیئت ‌ها و یا برخی روحانیون در طول عزاداری ‌های محرم از منبرهای مذهبی و حساسیت و احترام این دهه برای طرح برخی مسائل سیاسی و بعضا تحریک افکار عمومی نسبت به برخی جناح‌ های سیاسی استفاده می‌کردند.

درواقع هیات‌ های مذهبی که حال ‌وهوای خاص خود را دارد و چارچوب مشخصی را هم شامل می‌شود، تبدیل به مکانی برای ابراز عقاید سیاسی شده است و این مسئله باعث ترکیب عقاید مذهبی و سیاسی مردم شده است. بدان معنا که اگر فردی قصد داشته باشد در مراسم مذهبی شرکت کند بعضا باید به عقاید سیاسی مداح مراسم هم توجه کند. البته علاوه بر مسائل سیاسی، بعضی مداحان در بطن مسائل مذهبی هم خرافه ایجاد می‌کنند و این مسئله هم واکنش‌های زیادی را در پی داشته است.

همان‌ طور که آیت ‌الله بطحایی عضو مجلس خبرگان رهبری در این باره گفته است: «دل پیامبر(ص) و ائمه(ع) از بعضی عزاداری‌ها به درد می‌آید. چه منبری‌ها و چه مداحان سعی داشته باشند مطالب خود را از مقاتیل صحیح و درست بیان کنند. ما نباید اصرار داشته باشیم که مردم به هر قیمتی گریه کنند. اگر شما ماجرای دلخراش کربلا را آن طور که اتفاق افتاده بیان کنید، قطعا عواطف مردم تحریک می‌شود و عرض ارادت می‌کنند.»

** بعضی محل ها و بعضی مراسم ها جای مطرح شدن مسائل سیاسی و تفاوت افکارنیست
البته این موضوع با تذکرها و واکنش ‌های بسیاری همراه بوده است و حتی عضو هیات رئیسه مجلس خبرگان آیت الله قربانعلی دری نجف آبادی نیز دراین باره هشدار داده و گفته است:« در مساله عزاداری امام حسین (ع) چند هدف عمده باید مورد نظر قرار گیرد و هر اقدامی در جهت تحقق این اهداف باشد؛ احیای امر به معروف و نهی از منکر، تعظیم شعائر اسلامی، احیای امر دین و توسل همه‌جانبه به ساحت مقدس اهل بیت (علیهم السلام) همه برای این است که معرفت، بصیرت، عشق و ایمان ما کامل شود و شرط موفقیت هم اخلاص است وی تاکید کرد.عضو هیات «همه برنامه‌ها باید این اهداف را تامین کند».

هاشم زاده هریسی عضو مجلس خبرگان رهبری در این باره به «ابتکار» گفت:« بعضی محل‌ ها و بعضی مراسم ‌ها جای مطرح شدن مسائل سیاسی و تفاوت افکار نیست. بعضی مراسم عام و عمومی هستند و مخاطب آنها اندیشه و جناح خاصی نیست و باید شکوه آنها زیاد باشد به طوری که همه افراد از همه جناح‌ ها و همه افکار در آنها حضور داشته باشند.

در واقع نماز جمعه محفلی است که همه افراد و اندیشه‌ها باید در آن حضور داشته باشند. اما وقتی مسائل سیاسی در نمازهای جمعه مطرح می‌شود باعث کاهش عظمت و شکوه مراسم نمازجمعه هم می‌شود. چراکه مردم برای ارتباط با خدا و ثواب این مراسم در آن حضور پیدا می‌کنند و در این صورت که به عقاید آنها در این مراسم توهین شود حتی از نماز جمعه هم دلزده می‌شوند و این دلزدگی دامن گیر همان افرادی است که با تحقیر تفکرات سیاسی مردم در مراسم‌ های مذهبی آنها را از شرکت در این محافل بازداشتند.»

** استفاده ابزاری از دین مردم علیه عقاید سیاسی
با این تفاسیر مراسم محرم و عزاداری و حتی نمازجمعه متعلق به همه مردم است و با سیاسی کردن آنها را مردم را نسبت به مسائل مذهبی نیز دلزده می‌کنیم. بنابراین عموم جامعه با هر تفکری خواستار حضور در مراسم مذهبی هستند و نباید با مطرح کردن دعواهای جناحی در این مراسم، منبرهای مذهبی را به منبرهای سیاسی تبدیل کنیم. هاشم زاده هریسی با اشاره به ثواب دوچندان مداحان واقعی در این مراسم به «ابتکار» گفت: «باید نوحه ‌ها و کلام حقیقی را از مداحانی شنید که بدون دخیل کردن خرافه و مسائل سیاسی در مراسم و منبرهای مذهبی به برگزاری مراسم می‌پردازند. چراکه اگر از دین مردم بر علیه عقاید سیاسی آنها استفاده کنیم هیچ تفاوتی با یزدیان و حرمله در واقعه عاشورا نداریم»

در انتها می‌توان گفت استفاده سیاسی از عقاید مذهبی مردم تاثیری جز دوری آنها از دین و حتی حضور کمتر آنها در نماز جمعه و مراسم های مذهبی نخواهد داشت.

*منبع: روزنامه ابتکار؛ 1396،7،4
**گروه اطلاع رسانی**9117**9131**انتشاردهنده: شهربانو جمعه

نظر شما