شناسهٔ خبر: 21553744 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: بولتن‌نیوز | لینک خبر

بازگشت به عقلانیتی توام با پذیرش دیگران تنها راهکار برای پایان بحران جدید پسا داعشی

تجزیه و عقلانیت / کدام یک موفق می شوند؟

بازگشت به عقلانیتی که براساس تامین منافع مشترک باشد بدون شک می تواند راهکاری برای خروج از بحران و طرحهای خارجی باشد.

صاحب‌خبر -

گروه بین الملل: همانطور که قبلا بارها در بولتن نیوز در خصوص طرحهای پساداعش بطور جدی صحبت شده و تاکید شده بود که مهمترین سناریو بعد از ازبین بردن داعش سناریوی تجزیه کشورهای منطقه است حالا به نظر می رسد این طرحها از تئوری وارد مرحله اجرا شده و منطقه را آبستن بی ثبانی های جدید قرار داده است. بی ثباتی هایی که براساس موضوعات تنوعات قومی مطرح شده و قصد دارد زمینه های تنش مذهبی و قومی را در منطقه شدت بخشد.

تجزیه و عقلانیت / کدام یک موفق می شوند؟

در چهارچوب این طرح امروز عراق در آستانه طرحهای جدی برای تجزیه قرار گرفته است. امیر سرتیپ احمد رضا پوردستان، جانشین فرمانده کل ارتش در گفت و گو با شبکه العالم در خصوص این طرحها گفت: بحث همه پرسی کردستان عراق، یکی از قطعات پازل طرح خاورمیانه بزرگ است که آمریکایی ها (جوج بوش پسر) در سال 2005 مطرح کردند. مبنای این طرح این بود که کشورهای منطقه به اجزای مختلفی تقسیم بشوند که تهدیدی برای رژیم صهیونیستی نباشند و اینکه بدنبال کشورهای جدیدی که ایجاد می شود بازارهای جدیدی هم ایجاد می شود که کشورهای اروپایی و آمریکایی بتوانند محصولات خودشان را به این کشورها بفرستند و اقتصاد آنها را حمایت و پشتیبانی کنند.

جانشین فرمانده کل ارتش در ادامه افزود: اینها طرح را شروع کردند بر این مبنا که عراق را به چند قسمت تقسیم کنند یعنی عراق به سه قسمت تقسیم بشود، قسمت شمالی عراق که کشوری کردی شود، قسمت میانی عراق، کشوری سنی و جنوب عراق به عنوان یک کشور شیعی شود. سوریه همینطور، عربستان همینطور، برای جمهوری اسلامی ایران هم پیش بینی کرده بودند که کردستان ما جدا و به کردستان عراق ملحق بشود. خوزستان ما جدا و به کشور شیعی عراق بپوندد. بلوچستان ما جدا بشود و به بلوچستان پاکستان ملحق شود. این طرح را داشتند دنبال می کردند که در عراق موفق نشدند، در سوریه موفق نشدند و امروز تمرکزشان را گذاشتند که با همه پرسی اقلیم کردستان بتوانند این منطقه را مستقل کنند.

جانشین فرمانده کل ارتش خاطرنشان کرد: من فکر می کنم که اگر بخواهد این حرکت انجام بشود مشکلات و ناگواری های بسیاری برای حکومت عراق ایجاد خواهد شد چراکه دولت جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده که اگر این همه پرسی انجام شود تمامی مرزهایش با اقلیم کردستان را خواهد بست و دولت رسمی عراق اعلام کرده که به این اقلیم حمله نظامی خواهدکرد. شرایط سختی را پیدا خواهندکرد، پیشنهاد من هم به آقای بارزانی این است که حرف آمریکایی ها را گوش نکنند، محمد بن سلمان حرف آمریکایی ها را گوش کرد و امروز دو سال است که در باتلاق یمن گیر کرده است. اگر اینها بخواهند حرف آمریکا را گوش بکنند قطعا سرنوشتی شبیه به محمد بن سلمان و مشکلاتی که در یمن دارند برایشان پیش خواهد آمد. اجازه بدهند که دولت یکپارچه عراق به روال سابق خودش، همانطور که در همه پرسی مردم عراق انتخاب کردند، ادامه پیدا کند و اجازه حضور بیگانگان در منطقه را ندهند.

تجزیه و عقلانیت / کدام یک موفق می شوند؟

از این رو امروز ما در منطقه شاهد طرحی بر مبنای تجزیه در منطقه درحال پیگیری است که از منظر قانونی و از منظر اینکه آیا تضمین کننده حقوق اقلیتها است با ابهامات زیادی روبرو است.

عراق و سوریه مصمم هستند که به هیچ طرحی برای تجزیه کشورهایشان رای ندهند و این را بارها مورد تاکید قرار داده اند. در سطح داخلی نیز پارامترها و یا شاخص هایی که تایید کننده این طرح باشد در میان مردم وجود ندارد و همین مشروعیت این طرحها را از بین برده و آن را از یک طرح محلی در راستای استیناف حقوق به طرحی با هدایت خارجی سوق داده است.

طبیعی است در چنین شرایطی کشورمان نیز تن به این خواسته ها ندهد و بکوشد از مسیر عقلانیت آن را به سوی مسیر درست هدایت کند. تجزیه نه تنها عمق امنیتی برای کردها در سوریه و عراق ایجاد نخواهد کرد بلکه سبب تضعیف بیشتر این مناطق و منزوی شدن آن در سطح جهانی خواهد شد.

مکانیزمهای تجزیه که براساس دفاع از حقوق اقلیت ها و مشروعیت بخشی به بافتهای جدید و مقدس کردن آنهاست همزمان در تلاش برای سلب مشروعیت از بافتهایی است که تا بحال وجود داشته است. پی ریزی چنین طرحهایی قطعا منطقه و مردم منطقه را رودرری بحران بزرگتری از وجود داعش خواهد کرد. داعش اگر بافت مردمی نداشت باعث این همه کشتار در منطقه گردید حال با ید در نظر گرفت تنشی که براساس هویتی و مذهبی در منطقه شکل بگیرد قطعا راه حلی سخت برای پایان یافتن خواهد داشت و همانطور که در سوریه و عراق مردم قربانی داعش شدند از این به بعد مردم در عراق و سوریه بابت آن قربانی دهند.

بازگشت به عقلانیتی که براساس تامین منافع مشترک باشد بدون شک می تواند راهکاری برای خروج از بحران و طرحهای خارجی باشد. بازیگران خارجی با تشدید ریشه های اختلافی که راهکاری هم برای حل در کوتاه مدت ندارد زمینه های تاثیرگذاری بر منطقه و تشدید بی ثباتی را می خواهند حفظ کنند.

بر این اساس بازگشت به عقلانیتی توام با پذیرش دیگران تنها راهکار برای پایان بحران جدید پسا داعشی بنام تجزیه است.

نظر شما