شناسهٔ خبر: 21359519 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

نشست ششم آستانه/ مذاکره ایران، روسیه و ترکیه برای مناطق امن سوریه

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، این دور از مذاکرات آستانه دو روزه برگزار می شود و اجلاسیه عمومی آن برای جمعه 24 شهریور ماه برنامه ریزی شده است.
در نشست های سوری پایتخت قزاقستان، معمولا هیات ها، مذاکرات دو و چندجانبه را برای هماهنگی و نزدیک شدن مواضع در روز نخست انجام می دهند و در اجلاسیه عمومی نیز تصمیم های لازم به ویژه توسط سه کشور بانی مذاکرات اعلام می شود.
افزون بر هیات های ایران، روسیه و ترکیه، نمایندگان دولت و مخالفان سوریه، قزاقستان به عنوان میزبان، هیات سازمان ملل و کشورهای ناظر در مذاکرات سوری آستانه شرکت دارند.
رسانه های روسی نیز اعلام کرده اند که معارضان سوری برای شرکت در دور ششم نشست آستانه اعلام آمادگی کرده اند و هیات دولت سوریه نیز به سرپرستی بشار جعفری نماینده دائمی این کشور در سازمان ملل وارد آستانه شده است.
همچنین اعلام شده که استفان دی میستورا نماینده دبیرکل سازمان ملل در امور سوریه در نشست آستانه شرکت می کند.
قرار است از آمریکا هم دیوید ساترفیلد نماینده وزارت خارجه این کشور در امور خاورمیانه به عنوان ناظر در مذاکرات حضور یابد.
اما ایران، روسیه و ترکیه به عنوان کشورهای بانی و حمایت کننده رسمی مذاکرات آستانه در این دور هم مانند پنج دور دیگر نقش اصلی ایفا می کنند.
الکساندر لاورنتیف نماینده ویژه رئیس جمهوری روسیه در امور سوریه که سرپرستی هیات روسی را برعهده خواهد داشت، اواسط شهریور ماه برای انجام رایزنی و هماهنگی مواضع مسکو و تهران در مذاکرات آستانه به ایران سفر کرد.
نماینده پوتین در چارچوب برنامه این سفر 14 شهریور با علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی و حسین جابری انصاری معاون عربی و آفریقای وزارت امور خارجه دیدار کرد.
شمخانی در این دیدار با اشاره به موفقیت چشمگیر ائتلاف مبارزه با تروریسم در آزاد سازی شهر راهبردی دیرالزور سوریه بر لزوم احترام همه کشورها و گروهها به حاکمیت ملی سوریه تاکید کرد.
وی ادامه داد: پایبندی همه طرف ها بر راه حل سوری - سوری و رعایت حق انتخاب مردم این کشور در تعیین سرنوشت خود بدون دخالت خارجی، زمینه را برای تسریع در رسیدن به نتیجه و خروج از بحران فراهم می کند.
شمخانی ادامه داد: ابتکار سیاسی مذاکرات سه جانبه و برگزاری اجلاس آستانه، بایستی با بهره گیری از ظرفیت های بومی، ضرورت ها و اقتضائات جدید مورد پیگیری قرار گیرد و تهران نیز آمادگی کامل خود را اعلام کرده است.
نماینده ویژه رییس جمهوری روسیه در امور سوریه نیز ضمن ارائه گزارشی از آخرین مذاکرات و تلاش های دیپلماتیک صورت گرفته با کشورهای مختلف، بر اهمیت نقش و کارکرد تعیین کننده تهران، مسکو و آنکارا در موضوع مبارزه واقعی با تروریسم تاکید کرد.
لاورنتیف در دیدار با جابری انصاری نیز خاطرنشان کرد: گفت وگو ها در ایران پیش از آغاز دور ششم نشست آستانه برای ما مهم است.

*** مذاکرات پیش رو در باره ادلب
هیات های کشورهای بانی مذاکرات آستانه و طرف های سوری شامل نمایندگان دمشق و معارضان، در دور ششم گفت وگوها در روزهای پنجشنبه و جمعه مذاکرات دشواری را در باره ایجاد منطقه امن چهارم در ادلب پیش رو دارند.
دشواری ایجاد منطقه امن در ادلب باعث شده، هیات های مذاکره کننده در دور پنجم نشست آستانه نتوانند در این مورد به توافق نهایی برسند.
سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه نیز سه روز پیش با بیان اینکه سه منطقه امن در مناطق جنوب غرب، غوطه شرقی و حمص ایجاد شده است، اظهار کرد: امیدواریم در نشست پیش رو در باره ایجاد منطقه چهارم در ادلب به توافق برسیم.
وی ادامه داد: ایجاد منطقه امن در ادلب دشوارتر است و به همین دلیل این اقدام بطول انجامیده است، ولی پس از برقراری آن، امکان بیشتری برای بهبودی اوضاع انسانی سوریه خواهیم داشت.
لاوروف گفت: در سه منطقه امن ایجاد شده، محموله های کمک های انسانی بدون مانع انتقال می یابد. این وضعیت به نیروهای ارتش سوریه و گروههای مسلح مخالف که توافق نامه آتش بس را امضا کرده اند، اجازه می دهد تلاش های خود را بر مساله مهم تر یعنی مبارزه با تروریسم و نخست داعش و جبهه النصره متمرکز کنند.
غیرت عبدالرحمانف وزیر خارجه قزاقستان هم اخیرا با اشاره به این مساله ابراز امیدواری کرده است که در نشست ششم آستانه برای ایجاد منطقه امن در ادلب توافق حاصل شود.
انتظار می رود کارشناسان ایران، روسیه و ترکیه در آستانه پیش از اجلاسیه عمومی روز جمعه با موضوع ایجاد منطقه امن در ادلب نشست برگزار کنند و مسائل مربوط به این طرح را بررسی کامل کنند.
مذاکرات آستانه که راهبرد آن پاییز سال گذشته در نشست مشترک وزیران امور خارجه ایران، روسیه و ترکیه در مسکو اعلام شد، تصمیم همگرایی سه کشور را برای کاهش دامنه درگیری ها، توافق جمعی مبارزه با تروریسم و همچنین برقراری آتش بس فراگیر در سوریه (از 10 دی ماه 95) در پی داشت که در قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل نیز تائید شده است.
ایران، روسیه و ترکیه 14 اردیبهشت در چهارمین دور مذاکرات آستانه، تفاهم نامه ایجاد مناطق امن را در سوریه امضا کردند که در برگیرنده مناطقی در استان های ادلب، بخش هایی از حمص، غوطه شرقی، درعا و قنیطره با هدف کاهش خشونت ها است.
توقف همه اقدام های جنگی بین طرف های مناقشه شامل نیروهای دولتی و معارضان پیوسته به آتش بس، تسهیل دسترسی ساکنان به کمک های انسانی، بازسازی زیرساخت ها، تامین شرایط ارائه کمک های پزشکی و بازگشت آوارگان نیز در این تفاهم نامه مورد تاکید قرار گرفته است.
ایجاد کمربند امنیتی برای جلوگیری از بروز وقایع و حوادث از جمله برخوردهای جنگی بین طرف های مناقشه در امتداد مرزهای مناطق کاهش تنش، فعالیت ایستگاههای بازرسی و گذرگاهها همراه مقرهای ویژه نظارت بر آتش بس از دیگر تدابیر پیش بینی شده است.
بر اساس این تفاهم نامه، همه تدابیر لازم در چارچوب تامین شرایط ایجاد مناطق امن برای تمامی طرف های مناقشه بکار گرفته می شود و همزمان مبارزه با داعش، جبهه النصره و همه گروههای مرتبط با آنها اعمال می شود و تلاش ها برای پیوستن گروه های معارض به آتش بس نیز ادامه می یابد.
گروه کشورهای غربی-عربی ضدسوری به پیشگامی آمریکا از شش سال پیش با راهبرد سرنگونی حکومت سوریه سبب شدند، دهها هزار تروریست افراطی از کشورهای مختلف جهان به سوریه گسیل و از جنگ افزارهای پیشرفته، پول و حمایت های اطلاعاتی برخوردار شوند.
این اقدام های ضدسوری سبب تشکیل دهها گروه تروریستی شد که افزون بر قتل عام و کشتار صدها هزار نفر در سوریه و عراق و همچنین ویرانی دو کشور، آوارگی میلیون ها عراقی و سوری را در پی داشته است، ولی گروه کشورهای غربی-عربی هنوز هم به حمایت از گروههای مسلح و تروریستی ادامه می دهند.
اروپام*391 انتشار دهنده: هادی مولوی نیا

انتهای پیام /*

نظر شما