شناسهٔ خبر: 21277438 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنو | لینک خبر

راهبرد جدید داعش براي دولت سازی سایبری

فاز جدید فعالیت‌های داعش؛ حملات سایبری گسترده بعلاوه حضور فعال و شبکه‌ای در رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی خواهد بود.اگر به راهبرد جدید داعش که بعد از شکست های پی در پی اخیر در فضای مجازی و رسانه های خودمنتشر کرده است ، توجه کنیم می‌فهمیم که داعش در حال تغییر فاز فعالیت‌های خود است.

صاحب‌خبر -
روز نو :
محمد سجاد شیرودی: فاز جدید فعالیت‌های داعش؛ حملات سایبری گسترده بعلاوه حضور فعال و شبکه‌ای در رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی خواهد بود.اگر به راهبرد جدید داعش که بعد از شکست های پی در پی اخیر در فضای مجازی و رسانه های خودمنتشر کرده است ، توجه کنیم می‌فهمیم که داعش در حال تغییر فاز فعالیت‌های خود است.
راهبرد جدید داعش براي دولت سازی سایبری
به گزارش روزنو،به صورتی که دو سال پیش هم آنها اعلام کرده بودند که جنگ با دشمنان دو محور اساسی دارد: اول محور نظامی و دوم محور تبلیغاتی.
منظور از محور تبلیغاتی همان مدیریت جهانی بر اساس ساخت ویدئو‌ها، اینفوگرافیک، تصاویر تخصصی و راه اندازی شبکه‌های گسترده ارتباط جمعی است که هدف از آن اطلاع رسانی و هدایت افکار عمومی خواهد بود. به بیانی گویاتر؛ داعش از زمان پیدایش خود تاکنون در صدد است تا با انتشار محصولات رسانه‌ای خود جهانیان را به هر ترتیبی که شده با فعالیت‌ها خونین خود در عراق و سوریه و سپس اروپا، آفریقا و آسیای میانه آگاه کند.
داعش که مدت‌هاست با جذب هکرهای حرفه‌ای در پی کلیدزدن پروژه دولت‌سازی سایبر است، قصد دارد از این پس از حضور قدرتمند خود در فضای مجازی در راستای اهدافی بیش از جذب جنگجویان خارجی و پیشبرد کارزار تبلیغاتی خود بهره ببرد. حمله به وب‌سایت‌های سازمان‌های دولتی و شرکت‌های زیرساختی همان هدفی است که داعش امیدوار است بتواند با اتکا به ارتش سایبری خود که به گفته «استیو‌استالینسکی» دبیر اجرایی انستیتو مطالعات رسانه‌ای خاورمیانه، بسیار پیشرو و به‌روز هستند، از پس آن برآید.
به گونه‌ای که در بخشی دیگر داعش قصد دارد تا با استفاده از تکنیک‌های رسانه‌ای و فیلم‌سازی اقدام به جذب افکار و تشویق آنها برای پیوستن به صفوف بنیادگرایان جهادی نماید و فاز دیگر فعالیت خود که جذب رسمی و گزینش آنها خواهد بود از طریق شبکه‌های اجتماعی پیگیری می‌شود.
اما «دولت سازی سایبری» داعش همانند قیام مسلحانه آنها دارای ایدئولوژی و راهبردهای فکری است.
اینکه گمان کنیم که در فضای مجازی هیچ راهبرد مذهبی و ایدئولوژیک از سوی داعش به کار بسته نمی‌شود؛ به بیان واضح ساده اندیشی تلقی می‌شود.  در این راستا باید به سخنان "ریان مشعل" مسئول رسانه‌ای داعش توجه شود که مرگ وی همچنان در هاله‌ای از ابهام قرار دارد.
او بیان می‌کند که دشمنان خلافت اسلامی هجمه‌های رسانه‌ای و تبلیغاتی شدیدی علیه رهبران و عناصر داعش به راه انداخته‌اند که باید توجه خاصی به این روند داشته باشیم.
مشعل اعلام می‌کند که حضور ارتش رسانه‌ای به اصطلاح مجاهدان داعش در کنار ارتش نظامی این گروه تروریستی که اهمیتش نسبت به جهاد نظامی کمتر نیست نباید نادیده گرفته شود؛ زیرا غفلت از این موضوع به مثابه خیانت به «خلیفه و خلافت» خواهد بود.
با کمی تعقل در مورد اظهارات ریان مشعل مهمترین داده‌ای که از آن استنباط می‌شود این است که وی در چه بازه زمانی به فکر تاسیس دولت سازی سایبری بوده است؟ محتویات محصولات و داده‌های موجود نشان می‌دهد که حضور داعش در شبکه‌های مجازی کمی بعدتر از آغاز فعالیت آنها صورت گرفته است.
بر این اساس جالب است تا به سخنان اخیر «تیم کلمنت» ماور سابق واحد ضد تروریسم اف.بی.آی رجوع کنیم.
وی معتقد است که دستگاه رسانه‌ای عریض و طویل داعش قبل از آنکه آنها اقدام به تسخیر عراق و سوریه کنند وجود داشته و در طی سال‌ها و ماه‌ها، خیلی سریع تکامل یافته است و همین موضوع موجب شده که فعالیت‌های این گروهک تروریستی نسبت به سایر جریان‌های تروریستی قدیمی مانند طالبان و القاعده سریعتر برجسته و همه‌گیر شود.
در تشریح و تحلیل بنیان ایدئولوژیک "دولت سازی سایبری" داعش باید نگاهی به گفتمان و سخنان رهبران این گروهک تروریستی که روزی در بیعت با سازمان تروریستی القاعده بوده‌اند بیاندازیم.
به عنوان مثال «ابو حمزه المهاجر» معاون ارشد "ابو مصعب الزرقاوی" که به عنوان بنیانگذار و رهبر شاخه القاعده در عراق به حساب می‌آمد در خصوص فعالیت رسانه‌ای نظریه‌ای خاص دارد که امروزه داعش از آن به عنوان فتوای فقهی خود در بحث تشکیل دولت  سایبری استفاده می کند.
از اینرو امروزه شاهد هستیم که داعش با گذشت ۷سال از کشته شدن "ابو حمزه المهاجر"  به دنبال قبض و بسط سخنان وی در مقیاس جهانی خلافت سایبری خود است.از دیدگاهی دیگر اینگونه استنباط می‌شود که داعش «ارتش سایبری » را دارای مسئولیت‌های مهم و اساسی می‌داند که مهمترین آنها ترساندن طاغوت (دولت‌ها و حکومت‌های هدف)، فراخواندن طرفداران برای جهاد و هجرت (بر اساس نظریه فقهی سلفی‌های جهادی و دعوتی) و همچنین کمک به عناصر خود برای فتح اراضی مورد نظرشان؛ است. 
در فاز دیگر داعش به دنبال رفع شبهات و تزکیه معنوی عناصر خود قبل از اعزام آنها برای جنگیدن یا آماده سازی مسلمانان برای پیوستن به صفوف تروریست‌ها است که تمامی این اهداف را، وظایف ارتش سایبری اعلام کرده‌اند.
نکته‌ای که داعش پس از آزادسازی موصل و حتی قبل از آن به صورت آشکار به آن اشاره می‌کند و به نوعی راهبرد جغرافیایی و هجرت آنها را مشخص می‌نماید این است که آنها به تمامی عناصر خود در عراق و سوریه اعلام کرده‌اند که اگر سیر هجرت به اراضی و بلاد خلافت (کشورهای مورد نظر برای حضور گسترده داعش) بر شما بسته شده؛ مسیر هجرت به سوی بسیاری از مناطق مانند غرب و شمال آفریقا، افغانستان، جنوب شرق آسیا، اروپا و همچنین دیگر ممالک به روی شما باز است.
در تفسیر این راهبرد باید بگوییم که داعش قصد دارد تا به عناصر خود بفهماند در صورتی که هر گونه تهدیدی متوجه آنها شد؛ به کشورهای خود و یا سرزمین‌هایی که فکر می‌کنند به راحتی می‌توانند به آنجا ورود کرده و به صورت عادی زندگی دیگری را شروع کنند، هجرت کرده و پس از آن خود را به شبکه جهانی داعش متصل کنند.
چراکه آنها معتقد هستند مادامی که اهدافشان محقق نشده است، جهاد ادامه دارد.مساله دیگری که برگرفته از سخنان "ابو حمزه المهاجر"، "ابومصعب الزرقاوی" و همچنین "ابوبکر البغدادی" است؛ تقویت روحیه و اعتقاد آنها خواهد بود.به گونه‌ای که آنها اذعان می‌کنند که از ائتلافات و کارشکنی دشمنان علیه خود نترسید چراکه شما مشمول «و حرض المومنین» هستید که دلالت به تحریک و تشویق عناصر داعش دارد.


نظر شما