شناسهٔ خبر: 20973011 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنو | لینک خبر

توافق بی‌سابقه عربستان و عراق پس از ۲۷ سال/پیام آن برای ایران چیست؟

از زمان حمله عراق به کویت در ۲۷ سال گذشته مرز میان عربستان سعودی و عراق بسته شده بود. پس از پایان مذاکرات دوجانبه اخیر میان دو کشور در تاریخ ۱۷ ژوئیه در طی دیدار «قاسم العرجی» وزیر کشور عراق از ریاض، دو کشور به توافق رسیدند تا چندین محل عبور زمینی را در امتداد مرز ۵۰۵ مایلی خود بازسازی و افتتاح کنند. عراق و عربستان سعودی پس از ۲۷ سال بسته بودن مرزهای مشترک‌شان بار دیگر درها را به سوی یکدیگر باز می‌کنند. احتمال دارد که فعالیت‌های تجاری دو کشور در چند هفته آینده افزایش یابند.

صاحب‌خبر -
روز نو :
از زمان حمله عراق به کویت در ۲۷ سال گذشته مرز میان عربستان سعودی و عراق بسته شده بود. پس از پایان مذاکرات دوجانبه اخیر میان دو کشور در تاریخ ۱۷ ژوئیه در طی دیدار «قاسم العرجی» وزیر کشور عراق از ریاض، دو کشور به توافق رسیدند تا چندین محل عبور زمینی را در امتداد مرز ۵۰۵ مایلی خود بازسازی و افتتاح کنند.
عراق و عربستان سعودی پس از ۲۷ سال بسته بودن مرزهای مشترک‌شان بار دیگر درها را به سوی یکدیگر باز می‌کنند. احتمال دارد که فعالیت‌های تجاری دو کشور در چند هفته آینده افزایش یابند. 

به گزارش روز نو ، سایت «المانیتور» در این‌باره می‌نویسد: از زمان حمله عراق به کویت در ۲۷ سال گذشته مرز میان عربستان سعودی و عراق بسته شده بود. پس از پایان مذاکرات دوجانبه اخیر میان دو کشور در تاریخ ۱۷ ژوئیه در طی دیدار «قاسم العرجی» وزیر کشور عراق از ریاض، دو کشور به توافق رسیدند تا چندین محل عبور زمینی را در امتداد مرز ۵۰۵ مایلی خود بازسازی و افتتاح کنند. 

توافق بی‌سابقه عربستان و عراق پس از ۲۷ سال/پیام آن برای ایران چیست؟

در نشانه‌ای از حمایت واشنگتن، برت مک گورک نماینده امریکا از مرز «عرار» میان عراق و عربستان سعودی دیدار کرد و با «ثامر السبهان» دیپلمات سعودی ملاقات کرد. 

اولین کاروان زائران عراقی در ۷ آگوست امسال از طریق مرز عرار به مکه رسیدند. از سال ۲۰۰۳ میلادی به این سو مرز عرار و گذرگاه موجود در آن تنها یک بار در سال برای زائران افتتاح شده بود. با این حال، امسال مقام‌های سعودی از زائران عراقی استقبال می‌کنند.

برجسته‌ترین اقدام عربستان سعودی آن بود که شاهزاده فیصل بن خالد بن سلطان فرماندار منطقه مرزهای شمالی عربستان سعودی شخصا به دیدار زائران عراقی رفت و از آنان استقبال کرد. فلاح الزیادی فرماندار استان مثنی عراق می‌گوید: امیدوارم که عبور زائران به گسترش تجارت میان دو کشور از طریق زمینی منجر شود. توافق با طرف سعودی در مورد استفاده از مرز برای عبور و مرور مردم و کالا بین دو کشور است.

این سایت اشاره می‌کند که همزمان با تشدید وخامت در وضعیت امنیتی عراق در چند سال اخیر به خصوص پس از برعهده‌گیری کنترل موصل توسط داعش در سال ۲۰۱۴ میلادی، عربستان سعودی اقدامات امنیتی خود را تشدید کرده و ۳۰ هزار سرباز را در امتداد مرز خود با عراق مستقر کرده است. 

افتتاح مرز زمینی فصل جدیدی در همکاری‌های مشترک بغداد و ریاض خواهد بو. یک منبع در مرزبانی عراق که نخواسته نامش فاش شود می‌گوید که همکاری‌های عراق و عربستان برای باز کردن دوباره مرزها تقریبا به صورت روزانه ادامه دارد. همچنین وزارت کشور عراق نیز حضور امنیتی خود در جاده‌های منتهی به این گذرگاه‌ها را افزایش داده است. 

وزیر کشور عراق در مصاحبه‌ای با شبکه‌ای سعودی تایید کرد که دولت  عراق با مقام‌های سعودی به توافق رسیده تا گذرگاه‌های عرار و جمیمیه نه تنها برای زائران بلکه برای تجارت نیز مورد استفاده قرار گیرند. 

کاظم الحمامی وزیر حمل و نقل عراق نیز اخیرا گفته است که ممکن است راه‌آهن میان عربستان سعودی و عراق دوباره افتتاح شود و فعالیت‌های اقتصادی میان دو مشور آزاد می‌شود و کشورهای عربی از طریق راه‌آهن به عراق متصل می‌شوند. 

«بسام جمیل» کارشناس مسائل اقتصادی عراق به «المانیتور» می‌گوید که بازگشایی گذرگاه‌ها می‌تواند بر وضعیت اقتصادی عراق تاثیر مثبت بگذارد اما به نفع ایران نیست چرا که سبب ورود کالاهای سعودی به عراق می‌شود در حالی که بازار بخش عمده عراق در دست ایران بوده است.  او می‌‌گوید با باز‌شدن درهای مرزی شغل‌های زیادی ایجاد می‌شوند و درآمد خزانه‌داری دولت عراق افزایش می‌یابد. 

این سایت می‌افزاید: باز‌شدن مرزها احتمالا سبب افزایش حضور محصولات سعودی در بازار عراق می‌شود. این می‌تواند منجر به کاهش دسترسی به محصولات ایران در عراق شود که از سال ۲۰۰۳ میلادی به این سو در مغازه‌های عراقی وجود داشته‌اند. این حرکتی به نفع عراق و عربستان سعودی در سطوح اقتصادی و سیاسی است.

آفتاب نيوز

نظر شما