شناسهٔ خبر: 20850626 - سرویس ورزشی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه آفتاب یزد | لینک خبر

برخورد قاطع «اساسنامه فیفا» با دخالت‌های دولتی در امور فوتبال

صاحب‌خبر - اساسنامه فدراسیون جهانی فوتبال در موارد متعددی به برخورد با ورود نهادهای دولتی و فشارهای سیاسی اشاره دارد و فدراسیون‌های عضو متعهد به مستقل بودن و جلوگیری از هر نوع دخالت سیاسی دارند. با توجه به این موارد،
به نظر می‌رسد که با اعلام رسمی محرومیت مسعود شجاعی و احسان حاج صفی، دوباره سایه تعلیق بر سر فوتبال ایران افتاده است.
مسعود شجاعی و احسان حاج صفی دو بازیکن ملی‌پوش تیم پانیونیوس بعد از هم‌گروهی تیم‌شان با مکابی رژیم صهیونیستی، در بازی رفت در تلاویو، حاضر نشدند اما برای بازی برگشت، باشگاه این دو بازیکن را وادار به حضور در زمین کرد. بعد از این اتفاق، گمانه‌زنی‌های مختلفی درباره آینده این دو بازیکن صورت گرفت که در نهایت، اواخر هفته گذشته محمدرضا داورزنی،
معاون ورزش قهرمانی وزارت ورزش و جوانان اعلام کرد که "شجاعی و حاج صفی خط قرمز نظام را زیر پا گذاشتند و دیگر جایی در تیم ملی فوتبال ایران ندارند."
بعد از این اظهارنظر، رسانه‌های مختلف جهان از جمله AS، نیویورک تایمز، رویترز و ... از احتمال تعلیق فوتبال ایران به دلیل دخالت دولت در این رشته خبر دادند؛ اتفاقی که حدود ۱۰ سال قبل و با برکناری محمد دادگان از ریاست فدراسیون فوتبال رخ داد و فیفا هم به سرعت ایران را از حضور در تمام رقابت‌های بین‌المللی محروم کرد.
یکی از سخنگوهای فیفا در رابطه با همین موضوع با خبرگزاری رویترز به صحبت پرداخت و درباره اظهارات مسئولان وزارت ورزش و جوانان ایران درباره مسعود شجاعی و احسان حاج صفی، گفت‌: "ما موضوع را به دقت بررسی می‌کنیم و از فدراسیون فوتبال ایران خواسته‌ایم که درباره این موضوع به ما توضیح دهد. در حال‌ حاضر هیچ اظهارنظری نمی‌خواهیم انجام دهیم و منتظر پاسخ فدراسیون فوتبال ایران خواهیم ماند."
اساسنامه فیفا در موارد مختلفی فدراسیون‌ها را ملزم به تبعیت از قوانین کرده که مهم‌ترین آنها عدم دخالت ارکان سیاسی کشورها در مسائل فوتبالی است و در یکی از بندها عنوان کرده که این اتفاق برابر با تعلیق از مسابقات بین‌المللی است.
در ادامه نگاهی به اساسنامه نامه فدراسیون جهانی فوتبال می‌اندازیم تا جدیت فیفا در برخورد با چنین مواردی مشخص شود.
** در بند هشتم تاکید شده که نهادها و مقامات رسمی باید مقررات فیفا را در فعالیت‌های خود رعایت کنند و اقدمات آنها تحت تاثیر شخص سومی نباشد که اشاره به عدم ورود افراد دولتی و فشارهای سیاسی هم دارد.
۸: رفتار نهادها، مقامات رسمی و دیگران
۱. تمام نهادها و مقامات رسمی باید اساسنامه، مقررات، تصمیمات و مجموعه مقررات اخلاقی فیفا را در فعالیت‌های خود رعایت کنند.
ز. اداره امور خود به طور مستقل و حصول اطمینان از این که فعالیت آنها تحت تاثیر هیچ شخص ثالثی نیست. ( با رعایت ماده ۱۹ از این اساسنامه)
۳. تخلف از پاراگراف ۱ بند (ز) ‌نیز ممکن است منجر به اعمال مجازات‌ها شود؛ حتی اگر نفوذ طرف سوم ناشی از قصور عضو مربوطه نباشد. هر فدراسیون عضو نسبت به تمام رفتارهای نهادهای وابسته به خود که ناشی از قصور کلی یا سوءرفتار عامدانه اعضای خود بوده در قبال فیفا مسئول است.
** اساسنامه فیفا همچنین تاکید دارد که در اساسنامه کشورهای عضو، بی‌طرفی در امور سیاسی و مذهبی و مستقل بودن از هر نوع دخالت سیاسی رعایت شود.
۱۵: اساسنامه فدراسیون‌های عضو
اساسنامه فدراسیون‌ها باید اصول مدیریتی مناسب را رعایت کرده و به طور خاص، حداقل، باید دربردارنده مقررات مربوط به مسائل زیر باشد:
الف. بی‌طرفی در امور سیاسی و مذهبی؛
ب. منع کلیه اشکال تبعیض؛
ج. مستقل بودن و جلوگیری از هر نوع دخالت سیاسی؛

۱۹: استقلال اعضا و نهادهای آنها
۱. هر یک از اعضا باید در اداره امور خود مستقل بوده و تحت تاثیر غیر ضروری هیچ نهاد یا شخص سومی قرار نگیرد.
** در بخش تعلیق نیز فیفا اعلام می‌کند که اگر فدراسیونی از عهده تعهدات خود بر نیاید، شورا بدون نظر کنگره، فورا تعلیق می‌کند.

۱۶: تعلیق
۱. کنگره ممکن است یک فدراسیون عضو را تنها براساس درخواست شورا تعلیق کند. با این وجود، شورا، بدون رای کنگره ممکن است یک فدراسیون را در صورت تخطی جدی و مکرر از تعهدات ناشی از عضویتش با اثر فوری تعلیق کند. حکم تعلیق مصوب کنگره، تا کنگره بعدی پابرجا می‌ماند مگر این که شورا چنین تعلیقی را قبل از آن را در این فاصله لغو کند.

۶۰: اجرای تصمیمات
۱. کنفدراسیون‌ها، فدراسیون‌های عضو و لیگ‌ها باید تصمیمات اتخاذ شده از سوی ارکان مربوط فیفا که بر طبق این اساسنامه قطعی بوده و تابع فرجام نیست را به طور کامل رعایت کنند.
به گزارش ایسنا، با توجه به قوانین متعددی که فیفا در برخورد با ورود نهادهای دولتی و فشار سیاسی دارد، فدراسیون فوتبال ایران برای جلوگیری از تعلیق - که تبعات آن متوجه تمام فوتبال ایران از جمله تیم ملی که به جام جهانی رفته و پرسپولیس که به مرحله یک چهارم نهایی لیگ قهرمانان آسیا صعود کرده، می‌شود - پاسخ مناسبی را به سوالات ناظران فیفا بدهد تا سایه تعلیق از سر فوتبال ایران کنار برود.

فیفا از فدراسیون فوتبال ایران توضیح خواست
سخنگوی فدراسیون جهانی فوتبال (فیفا) تاکید کرد که از فدراسیون فوتبال ایران درباره اظهارات محمدرضاداورزنی نسبت به وضعیت احسان
حاج صفی و مسعود شجاعی توضیح خواسته است.
به گزارش مهر، اظهارات محمدرضا داورزنی معاون وزیر ورزش و جوانان درباره احسان حاج صفی و مسعود شجاعی دو ملی پوش ایرانی تیم پانیونیوس یونان بعد از بازی مقابل نماینده رژیم اشغالگر قدس در مرحله مقدماتی لیگ اروپا بازتاب گسترده ای داشته است. داورزنی در مصاحبه ای عنوان کرده بود حاج صفی و شجاعی دیگر جایی در تیم ملی ایران نخواهند داشت.در همین ارتباط خبرگزاری رویترز سراغ یکی از سخنگویان فدراسیون جهانی فوتبال رفته و موضع فیفا و احتمال تعلیق فدراسیون فوتبال ایران را جویا شده است.سخنگوی فیفا در این ارتباط گفت: ما در حال حاضر در حال بررسی این موضوع هستیم و از فدراسیون ایران خواسته ایم تا اطلاعاتی در این ارتباط به ما بدهد.وی تاکید کرد: فعلا نمی توانیم نظر بیشتری در این ارتباط بدهیم.

کره‌ای‌ها: تیم ملی ایران را حذف کنید
یک سایت کره‌ای ابراز امیدواری کرد، فیفا تیم‌ ‌ملی ایران را به خاطر آنچه که دخالت دولت در امور فدراسیون و تیم ملی خوانده شده را تعلیق کند تا بر این اساس کره بتواند به عنوان تیم نخست به جام جهانی برود. به‌ گزارش ‌ایسنا ‌و ‌به نقل از hankookilbo،بعد از این که با اعلام معاون وزارت ورزش و جوانان، احسان حاج صفی و مسعود شجاعی از حضور در تیم‌ ‌ملی فوتبال ایران محروم شدند، این موضوع بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌های مختلف خبری داشته است.یک سایت کره‌ای با اشاره به این موضوع، نوشت: "دولتی‌ها در فوتبال ایران دخالت کرده‌اند و این می‌تواند سرنوشت انتخابی جام جهانی را تغییر دهد. بعد از این که دو بازیکن ایرانی شاغل در لیگ یونان و در باشگاه پانیونیوس در بازی برابر مکابی تل آویو بازی کردند، سران ورزش ایران به شدت علیه این موضوع واکنش نشان دادند و در نهایت شاهد محرومیت این دو بازیکن از حضور در تیم‌ ‌ملی
فوتبال بودیم.این خبر خوبی برای فوتبال کره جنوبی
است تا به راحتی بتواند نهمین صعود
پیاپی به جام جهانی را تجربه کند. به‌ هر حال دو تیم ایران و کره باید چندی دیگر به مصاف هم بروند و غیبت حاج صفی و شجاعی که دو بازیکن سابق ایران محسوب می‌شوند خود به سود کره است.اکنون سوال اصلی به رعایت اساسنامه فیفا بر می‌گردد که کاملا و صراحتا هر گونه دخالت سیاست و مذهب را در فوتبال ممنوع کرده و به همین خاطر بود که فیفا در ماه آوریل فوتبال کویت را به دلیل دخالت دولت در امور خود به حالت تعلیق در آورد و به همین خاطر کویت در انتخابی جام جهانی حاضر نبود و به همین خاطر کره جنوبی توانست بدون بازی برابر کویت سه بر صفر برنده شود. دیداری که در دور دوم انتخابی جام جهانی بود.اکنون در موضوع ایران دخالت واضح سیاست در امور فدراسیون دیده می‌شود و انتظار می‌رود که جریمه‌ای به مراتب سنگین‌تر از آن چیزی که برای کویت در نظر گرفته شده است را فیفا برای ایران در نظر بگیرد.انتظار می‌رود فیفا به زودی رای خود را درباره این موضوع و قبل از پایان انتخابی جام جهانی در قاره آسیا اعلام کند".

نظر شما