شناسهٔ خبر: 18156811 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: جهان نیوز | لینک خبر

عضو هيات مديره شركت آبزي اكسير كوثرمطرح کرد:

تیلاپیا غذای سلامتی یا حراج سلامتی؟

صاحب‌خبر -
به گزارش جهان نيوز به نقل از اگری پرس، ارزش بالای غذایی آبزیان به دلیل داشتن اسیدهای چرب امگا۳ و امگا۶، موجب شده تا همواره کارشناسان بر گنجاندن ماهی و دیگر آبزیان در سبد غذایی خانوار تاکید کنند. مصرف آبزیان به میزان دو وعده غذایی در هر هفته، توصیه‌ای است که در اغلب برنامه‌های غذایی ارائه‌شده از سوی کارشناسان تغذیه دیده می‌شود.
در همین میان بارها این خبر را شنیده اید که تیلاپیاهای وارداتی از چین در شرایط غیربهداشتی پرورش داده می‌شود، با آب فاضلاب و کود تغذیه می‌شود، با هورمون بزرگ می‌شود و تحت تأثیر آنتی‌بیوتیک‌های متعدد قرار دارند و مصرف آن به مردم توصیه نمی شود.
وجود استخوان یا همان تیغ در لابه‌لای گوشت برخی ماهیان موجب شده گروهی از مصرف‌کنندگان علاقه کمتری به مصرف ماهی نشان دهند؛ تیلاپیا از جمله ماهیانی است که بخوبی فیله می‌شود و گوشتش تیغ ندارد. اما در مقایسه با بسیاری از ماهی‌های پرورشی و دریایی پرطرفدار در ایران مثل قزل آلا یا ماهی سفید، فاقد آن طعم و مزه‌ای است که از ماهی انتظار می‌رود، بی‌تیغی فیله آن و همین‌طور نزدیکی مزه آن به مزه گوشت مرغ موجب شده تا از بازار خوبی در ایران برخوردار باشد. اما به راستی ارزش غذایی این ماهی چگونه است؟ بالا بودن چربی امگا۶ نسبت به امگا۳ در این ماهی تا چه اندازه برای بدن مضر است؟
در همین راستا پرونده ای به نام «ماهی ضامن سلامتی یا بیماری» را آغاز و به بررسی موضوعات و ابعاد مختلف رواج این ماهی در بازار خواهیم پرداخت. در شماره اول به سراغ عمار صالحي فارساني، عضو هيات مديره شركت آبزي اكسير كوثررفتیم و در جریان جزئیات پرورش این ماهی و جایگزینی ماهی قزل آلا شدیم.
*از بین رفتن قزل آلا با واردات تیلاپیا
عمار صالحي فارساني، عضو هيات مديره شركت آبزي اكسير كوثر در گفت وگو با خبرنگار اگری پرس درباره تولید ماهی قزل آلا گفت: تولید این ماهی حدود۲۵سال است که به صورت جدی در کشور آغاز شده است.
وی با بیان اینکه سرمایه گذاری های زیادی در این صنعت انجام شده است بیان کرد: حدود ۱۰۰ هزار نفر در این صنعت مشغول کار هستند. ماهی قزل آلای رنگین کمان جز خانواده آزاد ماهی ها است. یکی از با کیفیت ترین ماهی های تجاری دنیا محسوب می شود.
صالحی فارسانی گفت: نزدیک ترین ماهی به این ماهی، ماهی آزاد خزر و قزل آلای خال قرمز است و ماهی سالمون قرمز نیز هم رده این ماهی است.
*امگا۶تیلاپیا از امگا۳بیشتر است
وی با بیان اینکه ارزش غذایی این ماهی ها از سایرماهی ها مانند تیلاپیا بیشتر است ادامه داد: این ماهی سرشار از امگا ۳ است. این خانواده و این ماهی حدود ۸۰ درصد در چشمه پرورش داده می شود و باید کیفیت بالایی داشته باشد. بسیاری از چشمه های کشور قابلیت پرورش قزل آلا را دارند.
فارسانی بیان کرد: در چند سال اخیر تهدید هایی انجام شده است.در همین راستا این صنعت دچار فراز و نشیب شد. ازجمله با واردات تخم چشم زده ماهی قزل آلا از کشورهای مختلف باعث آسیب دیدن مولد ها شدند.
وی در بیان مزایای ماهی قزل آلا گفت: هیچ بیماری از ماهی به انسان قابل سرایت نیست. در ابتدا با واردات تخم ماهی چشم زده مولدهای این صنعت را از بین بردند و در همین راستا تولید قزل آلا کاهش یافت. در سال ۹۰ با تولید ۱۴۰ هزار تن قزل آلا رتبه اول دنیا را در آب های داخلی داشتیم.
عضو هيات مديره شركت آبزي اكسير كوثر ادامه داد: بعد از این اتفاق تولید به ۱۰۰ هزار تن کاهش یافت و در این میان تعدادی از دلالان با بهانه اینکه قزل آلا کم شده و احتمال افزایش قیمت دارد از ماهی های چینی استفاده کردند.
وی بیان کرد: در همین راستا ماهی تیلاپیا را از چین وارد کشور کردند، ترکیب اسید های چرب این ماهی به این شکل است که امگا۶ بدن این ماهی گاهی تا ۱۵ برابر از امگا ۳ این ماهی بیشتر است. آنچه که برای بدن انسان مناسب است امگا ۳است. بدن قادر به تفکیک امگا۶ از امگا۳نیست.
*ماهی تیلاپیا ارزش غذایی پایینی دارد
صالحی فارسانی با بیان اینکه ارزش غذایی ماهی تیلاپیا بسیار پایین است گفت: از آنجایی که این ماهی یک ماهی مقاوم است قابلیت پرورش در آبهای آلوده به فلزات سنگین و فاضلاب را دارد. اکنون مشخص نیست که ماهی هایی که از چین وارد می شود در کدام آب پرورش یافته است.
عضو هيات مديره شركت آبزي اكسيربیان کرد: از آنجایی که این ماهی به صورت فیله وارد می شود میزان تمایل افراد به استفاده از آن بیشتر است. در حال حاضر برای ماهی قزل آلا و سالمون نیز فیله وجود دارد اما تبلیغات برای این ماهی ها زیاد نیست.دلالان ماهی های تیلاپیا را در فروشگاه های زنجیره ای توزیع می کنند در حالی که تولید کننده داخلی با کمترین امکانات تولید دارد و همواره دچار مشکل است.
وی با بیان اینکه در سال اقتصاد مقاومتی تیلاپیا جایگزین قزل آلا شده است گفت: ماهي تيلاپيا در بسياري از كشورهاي آسيا، آفريقا و ایالات‌متحده پرورش مي‌يابد. اين ماهي نسبت به ساير ماهي‌ها قيمت پاييني دارد و به سبب سهولت مصرف، طرفداران بسياري دارد. تيلاپيا ميزان بالايي امگا ۶ دارد. اسيد چرب این ماهی خطراتی مانند اختلالات مغزي را به دنبال دارد و درواقع در اين نوع ماهي ميزان اسيد چرب امگا ۳ از امگا ۶ بسيار كمتر است.
*بیکاری ۶نفر به ازای واردات هر تن ماهی
عضو هيات مديره شركت آبزي اكسير با بیان اینکه واردات هر تن تیلاپیا معادل تولید ۴تن قزل آلاست گفت: با هر تن واردات یک نفر به صورت مستقیم بیکار و ۶نفر به صورت غیر مستقیم و با محاسبه وابسته های کار در مجموع ۲۰ نفر بیکاری می شوند. در حال حاضر قیمت تیلاپیا پایین است اما زمانی که تولید کننده ورشکست می شود، تیلاپیا به قیمت بیشتری ارائه می شود.
وی با بیان اینکه سیاست های اقتصاد مقاومتی تأکید بر پرورش ماهی در قفس برای رسیدن به خودکفایی در تولید داخل دارد گفت: در حال حاضر سیاست دولت هم تولید قزل آلا در آب های داخلی است. در حال حاضر تولید افزایش یافته است اما به همان نسبت میزان واردات افزایش یافته است و همین موضوع باعث نابودی این صنعت شده است.
صالحی فارسانی بیان کرد: سود ناشی از این واردات بر جیب عده ای خاص می رود. تولید کنندگان ایرانی توان فراوری ندارند. قزل آلا در داخل کشور با یک پنجم قیمت جهانی به فروش می رسد. ایران ۶برابر کشور فرانسه تولید قزل آلا دارد.
وی با بیان اینکه صادرات ماهی قزل آلا به کشورهای دیگر بسیار زیاد است گفت: روسیه و امارات و آذربایجان مشتریان قزل آلای ایرانی هستند. در سال جاری کمتر از ۱۰۰۰ تن صادرات داشتیم و ضرورت دارد که این میزان افزایش یابد. اما در تیلاپیا نزدیک به ۲۰ هزار تن واردات داشتیم.

نظر شما