شناسهٔ خبر: 17537368 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: آنا | لینک خبر

انقلابی در پزشکی با سوزن نمونه‌برداری هوشمند+ تصاویر

محققان سوزن هوشمندی برای نمونه‌برداری از مغز ابداع کردند که در طول عمل جراحی، به جراح کمک می‌کند تا با ظرافت بیشتری عمل را انجام دهد.

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه علم و فناوری آنا به نقل از گیزمگ، یکی از چالش‌هایی که در انجام عمل‌های جراحی مغز پیش روی پزشکان قرار دارد، نیاز به جلوگیری از بروز آسیب به عروق خونی است که گاهی عدم رعایت نکات لازم می‌تواند باعث خونریزی‌های شدید و مرگبار شود. اما در سال‌های اخیر تولید تجهیزات ایمن‌تر در تصویربرداری از مغز، به جراحان کمک کرده است تا نقشه واضح‌تری از روند کار خود در اتاق عمل به دست آورند.

این بار نیز محققان دست به تولید سوزن پیشرفته و هوشمندی برای نمونه‌برداری از مغز شده‌اند که یک ردیاب نازک تصویربرداری داخل آن تعبیه شده که جراح را در طول فرآیند عمل هدایت می‌کند.

وسایل الکترونیکی کوچک در فرآیندهای پزشکی قابلیت‌های بسیاری از خود نشان می‌دهند. سال گذشته شاهد تولید یک سیستم لنز پیچیده بودیم که داخل سرنگ قرار می‌گرفت. این لنز، حسگر بصری بود که در انتهای سوزن قرار گرفته و یک سوند مجهز به دوربین داشت که تصاویر زنده‌ای را از داخل عروق برای پزشک پخش می‌کرد و به طور همزمان، پلاک‌های ایجاد شده در عروق خونی را نیز خارج می‌کرد.

اما دستگاهی که محققان استرالیایی دانشگاه «آدلاید» به تازگی ابداع کرده‌اند، قابلیت جدیدی دارد به طوری که فناوری تصویربرداری آن در ایجاد برش مغزی به کار جراحان می‌آید. این سوزن ابداع‌شده که شباهت زیادی به یک چراغ‌قوه نازک دارد، از یک دوربین فیبر با اندازه ابعاد یک تار موی انسان تشکیل شده است.

این دوربین در داخل سوزن نمونه‌برداری مغز تعبیه شده است و وقتی از بافت عبور می‌کند، در آن از نور مادون قرمز برای تهیه اسکن از عروق خونی مغز استفاده می‌شود. این سوزن در کنار نوعی نرم‌افزار ویژه کامپیوتری به کار می‌رود. این سیستم به خودی خود، عروق خونی را شناسایی و در صورت وجود هرگونه مشکلی، خطر را به جراح اعلام می‌کند.

محققان طی شش ماه گذشته، این سوزن هوشمند را در یک آزمایش طرح پایلوت روی 12 بیمار در بیمارستانی واقع در غرب استرالیا انجام دادند. این اولین بار در دنیاست که چنین فناوری روی انسان مورد آزمایش قرار می‌گیرد. دانشمندان امیدوارند که بتوانند تا سال 2018 این طرح را به مرحله تجاری‌سازی برسانند. به طور قطع، ورود یک فناوری جراحی که بتواند نمایی از داخل عروق خونی در اختیار جراحان قرار دهد، انقلابی بزرگ در عصر پزشکی به شمار می‌رود.

مترجم: ندا اظهری

نظر شما