شناسهٔ خبر: 17492978 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنو | لینک خبر

روایت تازه از ردصلاحیت نوه امام(ره)

در سال‌های پس از انقلاب اگرچه موضوع رد صلاحیت‌های گسترده، در همه ادوار انتخاباتی یکی از مهم‌ترین موضوعات روز رسانه‌ها و محافل سیاسی قرار می‌گرفت، اما رد صلاحیت برخی افراد از سوی شورای نگهبان آن قدر غیرمنتظره بود که به شوک سیاسی و اجتماعی بزرگی در میان جامعه تبدیل می‌شد.

صاحب‌خبر -
روز نو : در سال‌های پس از انقلاب اگرچه موضوع رد صلاحیت‌های گسترده، در همه ادوار انتخاباتی یکی از مهم‌ترین موضوعات روز رسانه‌ها و محافل سیاسی قرار می‌گرفت، اما رد صلاحیت برخی افراد از سوی شورای نگهبان آن قدر غیرمنتظره بود که به شوک سیاسی و اجتماعی بزرگی در میان جامعه تبدیل می‌شد.
به گزارش روز نو؛ در تاریخ عملکرد شورای نگهبان شاید رد صلاحیت دو نفر از مشهورترین روحانیون این ویژگی را داشت. ابتدا رد صلاحیت آیت‌الله‌‌هاشمی رفسنجانی در انتخابات ریاست جمهوری سال 92 بود. این چهره باسابقه و مبارز و مجاهد سال‌های پیش و پس از انقلاب در حالی از سوی شورای نگهبان رد صلاحیت شد که 8سال ریاست جمهوری، 9سال ریاست مجلس،32 سال عضویت در مجلس خبرگان(تا تاریخ رد صلاحیت) و دو سال ریاست این مجلس عالی نظام، 24سال ریاست مجمع تشخیص مصلحت نظام و مناصب مهمی مانند فرماندهی شورای عالی دفاع و جانشین فرمانده کل قوا در زمان جنگ را در کارنامه خود داشت، از سوی فقهای شورای نگهبان برای تصدی مقام ریاست جمهوری فاقد صلاحیت تشخیص داده شد. خبری که در زمان خود به شوک اجتماعی بزرگی تبدیل شد و البته آیت‌الله‌هاشمی توانست از این رد صلاحیت نیز بهره گیرد و صحنه انتخابات ریاست جمهوری را آن گونه که خود می‌خواست، بیاراید و دکتر حسن روحانی نزدیک‌ترین نامزد انتخابات به خود را بر مسند ریاست جمهوری بنشاند. بعدها دو قرائت درباره رد صلاحیت آیت‌الله‌هاشمی ارائه شد، یکی این که دلیل آن را کهولت سن ایشان اعلام شد و دیگری که خود رئیس فقید مجمع تشخیص مصلحت نظام اعلام کرد و از سوی مشاوران ایشان نیز تایید شد،حضور وزیر اطلاعات دولت احمدی‌نژاد در جلسه مجمع و تاکید وی بر لزوم رد صلاحیت آیت‌الله ‌هاشمی است.مورد دوم اما عجیب‌تر می‌نمود. روحانی جوانی که هم از خاندان بنیانگذار جمهوری اسلامی بود، هم تولیت مرقد ایشان و تنظیم و انتشار آثار امام خمینی(ره) را برعهده داشت و هم سال‌هاست در حوزه علمیه کلاس‌های درس شلوغی دارد و هم البته با اقشار مختلف جامعه نیز ارتباط قدرتمند و نزدیکی دارد. او که در یک دهه اخیر دوری‌اش از جناح اصول‌گرا وضوح بیشتری پیدا کرده است، در انتخابات خبرگان 7اسفند 94 نامزد شد، اما در پایان نیز در میان ناباوری فعالان سیاسی و رسانه‌ای از سوی شورای نگهبان رد صلاحیت شد تا فهرست‌ هاشمی در تهران بزرگ یک غایب بزرگ در خبرگان داشته باشد. فهرستی که پس از انتخابات مشخص شد، فقط یک کرسی را از دست داد؛ همان کرسی که دبیر شورای نگهبان و رئیس بعدی مجلس خبرگان یعنی آیت‌الله احمد جنتی اشغال کرد.
رد صلاحیت آیت‌الله سیدحسن خمینی، نیز فضای سیاسی کشور و حوزه‌های علمیه را تحت تاثیر خود قرار داد، برخی از علما و مراجع به رد صلاحیت ایشان انتقاد کردند و برخی از مراجع نیز به دلجویی از ایشان پرداختند. در آن روزها گفته می‌شد که علت رد صلاحیت ایشان، غیبت در امتحانی است که شورای نگهبان برای تایید صلاحیت نامزدهای خبرگان به عمل می‌آورد. در آن روزها برخی رسانه‌های اصول‌گرا نیز به این شایعه دامن می‌زدند و ضمن اعلام دعوت از سیدحسن خمینی برای حضور در امتحان، غیبت وی را به منزله اعلام انصراف از حضور در انتخابات خبرگان اعلام کردند و در حقیقت توپ را به زمین نوه بنیانگذار نظام انداختند تا هزینه این رد صلاحیت را به گردن خود وی بیندازند.
موضوعی که البته با واکنش سیدحسن خمینی مواجه شد و وی در اولین واکنش به موضوع به آن اشاره کرده و گفته بود:«در روزهای گذشته شایعاتی مطرح شد که از اینجانب برای مصاحبه‌های علمی -جدای از امتحان معهود- دعوت شده است که لازم است به اطلاع عموم برسانم که این مطلب کاملا خلاف واقع است و هیچ گاه هیچ کس به هیچ نوع از این‌جانب جهت مذاکره یا مصاحبه یا طریقه‌ای که به کشف علمیت بینجامد دعوت نکرده است.» یادگار امام تصریح کرد:«اینکه بعضی از حضرت آقایان محترم فقهای شورای نگهبان نتوانستند از شهادت علمای اعلام که بر بسیاری از ایشان سمت استادی دارند و اساتید معظم که قوام حوزه علمیه به آنهاست و از نوشته‌ها و کتاب‌های اینجانب، صلاحیت علمی را احراز کنند حداقل برای من و بسیاری دیگر جای تعجب دارد.»
در ماه‌های گذشته نیز در این باره سخن‌های متفاوتی گفته شد. اما روز گذشته یکی از نمایندگان روحانی مجلس دهم روایتی جدید از این اتفاق به دست داد.
حجت‌الاسلام احمد مازنی که با خبر آنلاین گفت‌وگو می‌کرد، به ذکر خاطره‌ای از آیت‌الله ‌هاشمی پرداخت که در آن به موضوع رد صلاحیت سیدحسن خمینی نیز اشاره‌ای شده است.
این نماینده مجلس در بخشی از مصاحبه مفصل خود گفت: مسئله دیگری که ایشان مطرح کردند، گلایه‌ای بود که از برخورد با تایید صلاحیت سیدحسن‌آقا شده بود که واقعا در بین فقهای شورای نگهبان خیلی از این فقهای بزرگواری که شاید مردم فکر می‌کردند نظرشان این بود که سیدحسن‌آقا ردصلاحیت شود، به صورت جدی معتقد بودند که سیدحسن آقا باید تایید صلاحیت شود، ولی گلایه‌مند بودند از اینکه آنچه این عزیزان می‌خواستند، محقق نشد.
حجت‌الاسلام احمد مازنی می‌گوید که آیت‌الله یزدی، یکی از فقهای باسابقه شورای نگهبان، ضمن تایید صلاحیت فقهی یادگار امام(ره) از این رد صلاحیت ناراحت شد. مازنی در این باره از یک امتحان شفاهی از سیدحسن خمینی نیز پرده برداشت و ادامه داد: آقای‌ هاشمی می‌گفتند که امتحان هم انجام شد، ولی نه به صورت کتبی بلکه آیت‌الله یزدی از حسن‌آقا به منزلشان دعوت کردند و در آنجا با ایشان مباحثه‌ای داشتند و گفتند که به نظر من ایشان فقیه است و از اینکه برخی از اعضای دیگر با این کار ایشان همراهی نکردند، خیلی ناراحت شدند. فقط آیت‌الله یزدی هم نبودند، آیت‌الله مومن و خیلی از آقایان دیگر هم همین اعتقاد را داشتند. البته الان قصد ندارم به این بحث دامن بزنیم، ولی از جمله مطالبی بود که ایشان مطرح کردند. کلا گله‌مند بودند ولی در عین حال توصیه به آرامش و امید به آینده می‌کردند و این‌که هیچ‌وقت نباید از تلاش برای رسیدن به وضع بهتر ناامید شویم. ‌
این روایت در حالی بیان می شود که در همان روزها برخی از رسانه های اصولگرا، دیدار آیت الله یزدی و سیدحسن خمینی را به گونه ای دیگر روایت کردند که البته با تکذیب یکى از نزدیکان به بیت امام مواجه شد. ادعای این رسانه‌ها از جمله سایت جهان‌نیوز وابسته به علیرضا زاکانی و یک کانال تلگرامی مدعی « درخواست و التماس» یادگار امام از آیت‌الله یزدی مبنی بر تلاش برای تایید صلاحیت ایشان بود که یکی از نزدیکان بیت امام این مطلب را خلاف واقع و از ریشه دروغ دانست.به نوشته جماران یکى از نزدیکان به بیت امام به جماران گفت: سایت جهان نیوز که چند روز پیش خبر از تیر خلاص به یادگار و بیت امام داده بود، در خبرى کاملا دروغ از محتواى جلسه محرمانه آیت‌الله یزدى و یادگار امام خبر داد.وی افزود: این سایت در حالى مدعی درخواست و التماس یادگار امام و سخنان حضرت آیت‌الله یزدى شد، که هیچ‌کس در آن جلسه حضور نداشته است. اینکه منبع این سایت چه بوده باید در جاى خود مورد بررسى قرار گیرد ولى لازم است در اینجا به اطلاع مردم شریف ایران برسانیم مضمون خود ساخته این خبر از ریشه دروغ است و کم نیست دروغ‌ها و تهمت‌هایی که در این ایام مدعیان دروغین و برخی افراد و سایت‌ها به خاطر منافع و مطامع خود و ایجاد مانع بین مردم که همان صاحبان اصلی انقلابند و فرزندان معنوی و فکری اندیشه معمار بزرگ انقلاب منتشر نموده اند. اگر لازم باشد و حضرت آیت‌الله یزدى مصلحت بدانند محتواى آن جلسه و آنچه پس از آن واقع شده مى‌تواند بسیارى از نقاط ابهام موجود در پرونده بررسى صلاحیت علمى یادگار امام را بگشاید.

*همدلي

نظر شما